Top Social

Tips Pemakanan Sihat Semasa Jerebu

Friday, December 29, 2017

Alhamdulillah, masalah jerebu yang melanda negara kesan daripada pembakaran hutan secara terbuka di negara jiran baru-baru ini, telahpun berkurangan. Dapat melihat terangnya sinar matahari dan jelasnya pemandangan dalam jarak yang lebih jauh, adalah nikmat dari Allah s.w.t. yang tidak ternilai.


Apatah lagi bagi Uni yang memakai cermin mata ini, masalah jerebu menghadkan jarak penglihatan sewaktu memandu. Perlu lebih berhati-hati pada masa itu.


Sewaktu jerebu juga, tekak terasa sangat gatal, mata pedih, pening kepala, rasa sesak nafas dan dada terutamanya bagi kanak-kanak, warga emas dan mereka yang mempunyai masalah dengan sistem pernafasan.


Berikut adalah Tips Pemakanan Sihat Semasa Jerebu yang perlu kita amalkan bersama :

Kredit : nutrition.moh.gov.my


1) Banyakkan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk mengelakkan dehidrasi.


2) Minum jus atau makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan antioksida, vitamin, mineral dan serat bagi membantu melawan penyakit. Buah dan sayur juga mengandungi air yang boleh membantu meningkatkan pengambilan air.


3) Sediakan makanan sendiri (bawa bekal) dan amalkan makan di rumah. Jika makan di luar, pilihlah tempat makan yang bertutup dan berada di dalam bangunan.


4) Elakkan minuman yang mengandungi kafein seperti kopi dan minuman beralkohol yang boleh menyebabkan pembuangan air kencing lebih kerap dan mengakibatkan dehidrasi.


5) Kurangkan makanan tinggi garam yang boleh menyebabkan kehausan dan dehidrasi.


6) Makan makanan yang tinggi kandungan vitamin C, vitamin E dan omega-3 untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.


7) Untuk meningkatkan pengambilan air, ambil makanan yang berair seperti sup dan singgang.


Berita baiknya, Shaklee juga ada kombinasi vitamin yang sesuai diambil untuk musim jerebu. Jangan salah faham ye, vitamin ini bukannya untuk diambil semasa musim jerebu sahaja, tetapi lebih kepada untuk boost immune system kita. 


Jadi apa sahaja keadaan yang memerlukan kepada boost immune system contohnya semasa demam, selsema, batuk dan lain-lain, bolehlah ambil vitamin Shaklee ini ye :)


PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE SEMASA MUSIM JEREBU*


1) NUTRIFERON



Nutriferon adalah "immune booster" yang membantu meningkatkan tahap imunisasi dalam tubuh badan kita bagi melawan penyakit. Ia mengandungi ekstrak 4 jenis tumbuhan iaitu biji labu, bunga Safflower, Honeysuckle Jepun dan biji Plantago yang mana kesemuanya mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.


Nutriferon ini adalah formula eksklusif dan dipaten oleh Shaklee yang hanya boleh didapati melalui Shaklee dan tidak dijual di kedai-kedai biasa atau farmasi.


Nutriferon membantu mengukuhkan sistem imun dalam masa yang singkat. Apatah lagi jika anda jenis yang selalu demam, kerap diserang selsema dan mempunyai antibodi yang rendah, amatlah digalakkan untuk mengambil Nutriferon*.



2) VITAMIN C



Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun tubuh badan dengan cara membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun juga menyingkatkan waktu pemulihan.


Manusia tidak mampu menghasilkan Vitamin C sendiri. Tambahan pula, Vitamin C adalah jenis yang larut air dan akan hilang berterusan dari tubuh badan. Apatah lagi, jika anda seorang yang merokok dan mudah stress, keadaan ini akan mempercepatkan lagi penyusutan Vitamin C daripada tubuh badan anda.


Dalam keadaan yang berjerebu, kita akan mudah terdedah kepada pelbagai penyakit jika sistem pertahanan badan sedia lemah. Ambillah Vitamin C yang diketahui sebagai antioksidan bagi menentang radikal bebas dan mengukuhkan sistem pertahanan badan.



3) CHEWABLE-C PLUS

Vitamin C Chewable adalah vitamin C untuk kanak-kanak yang boleh dikunyah. Penting untuk kanak-kanak mengambil Vitamin C sekiranya terdedah kepada keadaan jerebu contohnya seperti perlu ke sekolah atau aktiviti luar semasa jerebu (tiada arahan cuti daripada pihak Kementerian).





Boleh add on :

4) PERFORMANCE DRINK




Performance Drink mengandungi komponen elektrolit yang penting iaitu Na+ (Sodium), Cl+ (Chloride), Mg+ (Magnesium), Ca2+ (Calsium) dan K+ (Potasium) yang mana ia penting untuk membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan, dengan mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisma air dalam tubuh.


Performance Drink memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat dan menggantikan air yang hilang serta meningkatkan daya tahan tanpa mencederakan tubuh. 


Yang lebih menarik, Performance Drink merupakan satu-satunya minuman isotonik yang rendah kandungan gula dan bebas karbonat (tiada gas).



5) OMEGA GUARD




Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905 mg asid lemak Omega-3 EPA dan DHA.


Omega Guard membantu meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru. Oleh yang demikian, ia amat sesuai bagi mereka yang mengalami masalah seperti batuk, terasa sukar bernafas / sesak nafas serta yang mempunyai alahan kulit (gatal-gatal) iaitu keadaan yang biasa berlaku apabila jerebu.



Jika anda mengalami sebarang gejala seperti yang dinyatakan di atas, segeralah dapatkan vitamin Shaklee untuk anda ataupun untuk mereka yang tersayang :)


Boleh terus whatsapp Uni di +60187669798.


Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

***********************************************************************

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

Shaklee Ilham Daripada Pesakit TB, Kanser

Tuesday, November 28, 2017



PENGASAS Shaklee, Dr Forrest Clell Shaklee dilahirkan pada November 1894 di Carlisle, Iowa dan disahkan mengidap tuberculosis (TB) sehingga doktor meramalkan beliau hanya boleh hidup sehingga berusia 8 tahun.


Berkat kesungguhan ibunya, beliau membesar dengan sihat walaupun tidak secergas remaja lain seusianya.


Berikutan masalah kesihatannya, Forrest banyak meluangkan masa membaca dan menulis sehingga mendorong minatnya terhadap science of chiropracticcare.


Beliau kemudian mendaftar ke Palmer School of Chiropractic, sekali gus menjadi kejayaan pertamanya dalam mencipta suplemen pertama di dunia dalam bentuk makanan yang dikenali sebagai Vitalized Mineral pada 1915.


Pada 1917, Forrest berpindah ke Fort Dodge, Iowa dan membuka sebuah pusat rawatan alternatif yang mempunyai 15 katil pesakit dan 32 bilik rawatan, yang mana kesemua pesakit diberikan diet yang kaya dengan vitamin sebagai salah satu usaha penyembuhan. Pusat rawatan itu mendapat sambutan dan semakin maju.


Dalam mengecapi kejayaan, beliau menerima kejutan apabila disahkan menghidap kanser dan terpaksa menjual pusat rawatannya.


Namun, beliau percaya boleh bergantung dengan kuasa penyembuhan secara semula jadi dengan hanya makan buah dan sayur segar serta mengambil suplemen dalam kuantiti yang tinggi.


Pada mulanya, kanser tidak menunjukkan tanda-tanda positif sehingga pada penghujung 1922, kansernya semakin sembuh.


Malah, kesihatan dan tenaga beliau juga semakin pulih. Hasil kejayaan itu, beliau semakin yakin bahawa sel-sel sihat dalam badan berjaya mengalahkan sel kanser.


Pada 1924, Forrest sekali lagi membuka pusat rawatan menggunakan formulasi makanan tambahan, tetapi terbakar pada 1929.


Forrest menubuhkan syarikatnya pada penghujung 1955 pada usia 62 tahun dengan menjual produk suplemen.


Enam bulan kemudian, pada 1 April 1956, Shaklee Corporation ditubuhkan dengan menggunakan konsep jualan langsung yang telah menjadi satu fenomena sehingga hari ini.




Forrest mengasaskan Shaklee dengan kesedaran bahawa sains dan alam semula jadi mampu digabungkan untuk menjadi penawar terbaik untuk kesihatan manusia.


Sumber :
Sinar Harian
http://www.sinarharian.com.my/mobile/bisnes/shaklee-ilham-daripada-pesakit-tb-kanser-1.763409#.Whz8vTj8E_p.facebook


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Doa Untuk Mendapat Anak Lelaki Atau Anak Perempuan

Tuesday, November 21, 2017

Uni nak share doa yang boleh diamalkan untuk mendapat anak lelaki atau anak perempuan.



Selain itu, boleh juga mengamalkan bacaan doa-doa di bawah dalam usaha untuk menimang cahaya mata. Ini juga yang telah Uni amalkan dahulu.


1) Surah Al-Soffat Ayat 100
2) Surah Al-Anbiya’ Ayat 89
3) Surah Al-Imran Ayat 38
4) Surah Maryam Ayat 1-6


Sedikit tips Uni nak kongsikan (yang Uni dapat dari rancangan agama di tv), semasa berdoa kita kena nyatakan dan mohon kepada Allah agar kurniakan kita anak untuk tujuan apa __________________. Mohon sungguh-sungguh sehingga mengalir air mata yang kita rasakan dari hati kita.


Percayalah REZEKI akan tiba pada waktu yang PALING TEPAT, dan sepanjang perjalanan itu kita sebagai hamba selayaknya dan seharusnya berusaha gigih demi meraih kasih sayang dan belas kasihan dari Allah Ta'ala. Hanya kepada-Nya kita memohon pertolongan.



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Cover Stretchmarks Dengan Tattoo?

Monday, November 20, 2017



Google pasal stretchmarks.
Terjumpa info yang rupanya stretchmarks boleh dicover dengan tattoo.


Lukis tattoo cantik-cantik, buat gambar bunga ke ape ke, jadi tak nampaklah stretchmarks tu. Kreatif sungguh!


Tapi kita orang Islam haram buat tattoo kan.


Ada banyak cara untuk hilangkan / kurangkan stretchmarks. Uni pilih untuk ambil supplement yang selamat, berkesan dan semulajadi. 


Bukan hanya untuk kurangkan stretchmarks, malah boleh jadi energy booster, milkbooster dan beauty booster juga. Complete all in 1. Sebab tu Uni suka sangat dan supplement ni juga jadi pilihan ramai ibu-ibu,wanita malah lelaki yang ada masalah stretchmarks.


Stretchmarks bukan hanya ada pada ibu mengandung dan ibu selepas bersalin.


Juga ada pada mereka yang mempunyai berat badan berlebihan. Stretchmarks (kulit meregang melebihi had sehingga kelihatan garis hitam / lebih pucat dari warna kulit asal dan selalunya kelihatan seperti berbelang atau punya corak tertentu) ada di bahagian :
- perut
- peha
- punggung
- ketiak
- lengan


Nak hilangkan stretchmarks dengan cara yang selamat?
Uni cadangkan cuba ESP :)



Klik di sini untuk baca kisah benar Uni, stretchmarks dan ESP.



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Entry Post Tak Naik Di Google

Sunday, November 19, 2017

Malam ni Uni godek-godek blog dan sajalah check entry post naik kat google ke tak.
Kalau naik, kat page 1 or 2 or 3


Tapi, yang buat Uni terkejut sangat ialah, ada beberapa entry post tak naik kat google. Waaaaaa... macamana boleh jadi camni ni. Heran sungguh!


So bila jadi camni, jangan haraplah boleh tidur. Terus segar bijik mata nak cari KENAPA entry post tak naik kat google. At least kalau dah tahu kenapa, dah senang hati sket sebab dah tau next step apa yang perlu dibuat.


Try try test, akhirnya dapat detect entry post mana yang problem dan kenapa dia tak naik kat google.


So bila dah tahu apa puncanya dan next step nak buat apa, terus tulis notes siap-siap. Kang lupa pulak. Haruuuu jer.


Mata terus ngantuk. Good nite!


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Percubaan Pertama Buat Flatlay

Saturday, November 18, 2017




MY FLATLAY FIRST ATTEMPT 💓


Amacam? Cun tak? Hehehe kira okeylah kan untuk amatur macam Uni 😉


Uni terus terang je ni, bab amik gambar Uni memang tak reti. Setakat snap & done tu bolehla, tapi bab seni memang out hahaha.. tapi peluang untuk belajar dan upgrade diri sentiasa terbuka luas kan, tinggal nak atau taknak jer.


So inilah hasilnya percubaan pertama Uni berflatlay malam ni selepas mendapat ilmu yang dikongsikan oleh seorang photographer profesional dan disampaikan oleh seorang Master Coordinator Shaklee.


Idea flatlay sepenuhnya dari my hasben, Uni just play puzzle & adjust lighting jer.


Kalau agak-agak muka banyak jerawat, bolehlah detoks dengan Herblax. Seminggu makan 2-3 kali cukup dah.


Lepas tu kecutkan jerawat & pudarkan parut dengan Vitamin C.


ESP pula penting penting untuk pembaharuan sel-sel kulit baru yang lebih sihat.


Add on GLA Complex jika ada masalah jerawat yang disebabkan oleh hormon. Contohnya kalau time period keluar jerawat berketul-ketul lepas tu tinggal parut hitam then next period pun sama juga, boleh cuba GLA ni.


Seronok rasa berflatlay. Pasni boleh cuba lagi 💪


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

Stretchmarks Selepas Bersalin

Friday, November 17, 2017

Actually Uni tak pernah tau pun pasal stretchmarks.

Cuma masa pregnantkan Haziq dulu, ramai kawan cakap lepas bersalin nanti perut akan jadi berkerut / berkedut dengan line-line hitam dan itulah namanya stretchmarks.

Sebab sebelum ni perut dah meregang dah stretched, then bila baby keluar, perut akan kembali kembali mengempis tapi menggeleber plus ada stretchmarks.

So pergilah ke farmasi beli sebotol Bio O** dan sapu kat perut ni dengan harapan setinggi gunung moga takde stretchmarks di perutku (kalau google image stretchmarks macam tak sanggup je rasa nak tengok).

Tapi, walaupun dah beli sebotol Bio O** dengan harga yg agak pricey, uni tak rajin jugak menyapunya, entah kenapa. I feel malas to do so walaupun tau, ini salah satu ikhtiar utk kurangkan stretchmarks.

Doktor yg uni pergi check up bulan2 tu siap pesan, katanya - "tak semua wanita akan ada stretchmarks lepas bersalin. Depends pada beberapa faktor juga. Tapi kalau puan nanti ada stretchmarks selepas bersalin, puan harus rasa bersyukur, kerana dari rahim puan telah lahir seorang lagi umat nabi Muhammad dan juga sebagai tanda puan dah merasai nikmat mengandung dan melahirkan anak. So tak perlu risau, just enjoy the journey and enjoy the moment".

Lepas dengar doktor cakap, hati rasa riang. Terus rasa - stretchmarks pun stretchmarks la, no hal.

Tapi lepas bersalin, lain pulak ceritanya.

Lepas bersalin, masuklah ke tempoh berpantang. Masih lagi rasa sakit-sakit di bawah sana. Ok fine lah tu, nama pun baru lepas bersalin kan.

Tapi ada satu hari tu, baru lepas sesi berurut waktu pagi.
Masa nak pakai bengkung tu, uni berdiri menghadap cermin. Cermin penuh.

Then masa tu lah baru nampak the real punya oh my stomach.
Menggeleber
Berkerut. 
Berkedut
Dengan segala macam garisan dan corak-corak tambahan
Kat peha pun ade juga
Yela dah meregang sebab ada sorang baby dalam perut, sekali bila baby keluar, cuba bayang perut tu jadi macamana.

Tetiba terkedu terkelu depan cermin
Tak terpakai dah bengkung tu
Sebab mata tak berkelip tengok diri sendiri
Why why why like this
Terasa diri dah tak cantik dah...
Tak cantik...Huhuhuhu..

Uni ingat kata-kata Mufti Menk di bawah ni, tapi dari satu segi Uni tetap rasa Uni perlu berusaha untuk merawat dan mencantikkan diri semula. At least Uni cuba dulu. Hilang stretchmarks atau tidak, takyah fikir dulu. Yang penting usaha dulu.



Tempoh berpantang adalah masa untuk perawatan dan pemulihan untuk ibu
Juga untuk ibu sesuaikan diri dengan suasana baru
Same goes to me
Daripada sebelum tu perut licin jer
Sekali lepas bersalin, sampai tak sanggup tengok perut sendiri kerana adanya stretchmarks
Stretchmarks tu satu hal, tapi pakej yg sekali datang dengan stretchmarks tu ialah - buat diri rasa dah tak cantik depan suami

Teringat lagi, dulu incik suami lah yg banyak bagi support
Dia kata tak kisahlah corak abstrak camne pun kat perut, dia tetap sayang
Tetap suka tetap cinta malah lagi bertambah lepas dah ada anak

Tapi being a woman ni pelik kan (hahahahadui)
Suami dah cakap gitu pun still kita rasa tak cukup
Kita tetap rasa nak cantik-cantik awesome gorgeous beautiful macam sebelum bersalin

Maka gigihlah Uni berbengkung bagai, folo semua amalan berpantang
Reason 1 - nak kempiskan perut, nak kasi fit semula, takmo geleber geleber dah
Reason 2 - nak hilangkan stretchmarks tu. Gigih juga beli segala macam losyen/krim/minyak

Selepas 2 bulan,alhamdulillah perut Uni dah kempis semula. Naik kerja dengan penuh rasa konfiden, berat turun ke 70% daripada yang asal.

Tapiiii walaupun perut dah kempis, itu stretchmarks masih setia bersamaku.

Nampaknya segala sapuan macam tak beri kesan. Last-last Uni redho jer. Stretchmarks dah jadi sebahagian dalam hidupku, dan kata-kata doktor hari tu dan juga kata-kata Mufti Menk tersemat kukuh dalam hati.

Tapiiiiii after 3 years, something happened kat stretchmarks tu..

Genap usia Haziq 2 tahun 5 bulan (a.k.a. 3 tahun), Uni pun lahirkan adiknya Aimi :)
Masa berpantang anak pertama, ambil jamu semata dan vitamin yg hospital bagi. Itu saja.
Masa berpantang anak kedua, baru lah kenal dengan supplement Shaklee set berpantang.

Amalan berpantang masih sama macam dulu
Tapi kali ni dah tak fikir sangat dah pasal stretchmarks tu
Just fikir nak cepat sihat, nak berjaya bf baby
Lagipun attention kita dah lain bila ada 2 anak :)

Sekali satu hari tu, rasanya dah 30 hari berpantang
Uni buka bengkung dan belek-beleklah diri sendiri
Sekali terfikir -"ehhhh mana pegi stretchmarks yg kat perut &peha ni?"
Yang hitam-hitam dulu tu dah pudar dah, malah dah nampak warna kulit asal (kulit asal i is coklat almaklumlah wanita melayu tapi pastinya bukan hitam-hitam garis hitam hehehe)

Apelagi, terus rasa heksaited.
Cepat-cepat panggil hasben suruh dia double konfirmkan ape yg kita lihat
Bila dia tengok - "aah dah kurang sangatlah. Macamana leh jadi camni?"

Then barulah uni tahu yg ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee yg banyak mainkan peranan. Uni minum setiap hari, pagi & petang. Air masak pun minum banyak.

Melalui pembacaan, baruuuu lah Uni tahu yang protein sangat diperlukan untuk menggantikan sel-sel lama yang rosak dengan sel yang baru dan sihat.

Protein juga merangsang pembentukan kolagen utk hasilkan kulit yang lebih cantik. Setiap 21 hari sel kulit kita akan mati.

Tapi ia akan diganti dengan sel kulit yang baru. Sel kulit yang baru ni dia akan copy rupa sel kulit yang lama.

So kalau sel kulit yang lama ni buruk, sel kulit yang baru, walaupun dia baru, dia tetap akan jadi buruk.

Protein di sini membantu repair sel kulit yang baru tapi kelihatan buruk itu, untuk menjadi cantik dan lebih sihat.

Sejak tu lah tak miss minum ESP.

Sekarang ni stretchmarks dah kurang sangat dah.

So balance-balance yang tinggal tu, Uni treasure sebagai kenangan yg Uni dah pernah mengandung dan melahirkan anak 💕.

Paling penting, ESP buat Uni rasa YAKIN DIRI DAN KEMBALI CANTIK untuk diri sendiri dan di depan suami :D

Thank you ESP!




Jom cuba ESP hari ini. Boleh contact Uni seperti details di bawah :)

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Rungkai Mitos Penyusuan Bayi

Monday, November 13, 2017


Helen (dua dari kiri) bersama para panel diskusi pakar anjuran Shaklee Malaysia di
Bandar Sunway, Selangor baru-baru ini.



Penyusuan ibu bukan sahaja menawarkan makanan terbaik buat bayi tetapi juga pengalaman menakjubkan tentang keakraban hubungan antara seorang ibu dan anaknya yang merupakan anugerah Ilahi.


Sepertimana amalan-amalan yang lain, penyusuan ibu turut dilingkari beberapa tanggapan salah dalam kalangan masyarakat.


Bahkan, ada wanita yang terus beranggapan mereka memang ditakdirkan tidak boleh menyusukan anak sekiranya gagal melakukannya.


Menyedari hal itu, syarikat makanan tambahan, Shaklee Malaysia telah menganjurkan satu majlis diskusi pakar bertajuk "Segalanya Tentang Kesuburan dan Kehamilan: Kebenaran dan Mitos" di Bandar Sunway, Selangor baru-baru ini.


Salah seorang panel diskusi yang merupakan Perunding Penyusuan Susu Ibu Bertauliah, Dr. Nurzarina Abdul Rahman berkata, walaupun menyusu badan dianggap sebagai proses semula jadi untuk wanita, kebanyakan wanita yang gagal menyusu badan terus membuat tanggapan salah bahawa mereka sudah ditakdirkan tidak dapat menyusukan anak.


Sebenarnya masih ada ruang untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan ibu, terutamanya ibu-ibu baharu tentang pelbagai faktor penyumbang yang mampu menjayakan proses penyusuan badan.


"Memang benar penyusuan ibu itu bersifat semula jadi dan normal, namun tidak bermakna ia proses yang mudah. Jadi, penting bagi ibu-ibu baharu untuk mempelajari cara yang betul dalam melakukannya misalnya dari aspek posisi bayi dan lain-lain" katanya.


Nurzarina berkata, keperluan pemakanan untuk menyusu badan adalah sama seperti keperluan semasa hamil.



Nutrien

Bagaimanapun, wanita yang menyusu badan disyorkan untuk mengambil tambahan makanan yang kaya dengan nutrien sebanyak 500 kilokalori setiap hari berbanding semasa peringkat hamil.


Salah satu daripada mitos yang biasa termasuklah tanggapan bahawa penyusuan yang kerap akan menurunkan pengeluaran susu.


Sebenarnya, bekalan susu ibu adalah bergantung pada permintaan. Ini bermakna lebih banyak susu yang diminta oleh bayi, lebih banyak susu akan dihasilkan oleh ibu.


"Susu ibu adalah pemberian untuk anak dan dicipta untuk memberikan nutrien yang diperlukan oleh bayi selagi ia diperlukan" tambah doktor di sebuah klinik di Wangsa Maju, Kuala Lumpur itu.


Menurut Nurzarina, tanggapan bahawa seorang ibu itu perlu menghindari penyusuan ketika tidak sihat juga adalah salah.


Katanya, melainkan jika penyakit bersimptom yang serius, penyakit biasa seperti demam, selesema dan sakit tekak tidak seharusnya menghentikan seorang ibu itu daripada menyusukan anaknya.


"Susu ibu bukan sahaja tidak akan memindahkan penyakit kepada bayi bahkan ia mempunyai antibodi spesifik berhubung penyakit ibunya di dalamnya. Ini membantu untuk mencegah bayi daripada sakit" katanya.


Selain Nurzarina, ahli panel lain dalam majlis diskusi itu ialah Ahli Sains Penyelidikan Kanan di Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Shaklee Corporation, Amerika Syarikat (AS), Dr. Sonhee Park dan pakar kesuburan Dr. Mathi Arasu Muthusamy.


Turut hadir Presiden Shaklee Malaysia, Helen Lam.


Sonhee pula menekankan bahawa kekurangan nutrien seperti vitamin B9 (folate) kerap berlaku dalam kalangan wanita hamil dan menyusukan anak. Kekurangan Vitamin B9 semasa hamil dikaitkan dengan peningkatan risiko kecacatan bayi yang dilahirkan.


Kekurangan vitamin B9 itu meningkatkan risiko kecacatan kelahiran seperti spina bifida atau kecacatan yang serius pada otak, saraf tunjang dan jantung.


Terbaik


"Ungkapan ada menyatakan ibu sihat menjamin bayi yang sihat. Setiap ibu mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka dan pemakanan memainkan peranan penting dalam menyediakan persekitaran kondusif untuk kesuburan (pramengandung), pada peringkat kehamilan dan semasa menyusu badan" kata Sonhee.


Sementara itu, Helen dalam ucapannya berkata, pihaknya menyedari bahawa ramai pengedar Shaklee merupakan ibu-ibu yang memilih untuk menyusukan bayi dan ternyata berjaya melakukannya.


"Kami harap hari ini, anda (para hadirin) memperoleh tip-tip praktikal bagaimana seorang ibu baharu berjaya menyusukan bayi, sekali gus mengikis mitos bahawa bukan semua orang boleh menyusukan bayi" katanya.


Shaklee merupakan syarikat nutrisi semula jadi terkemuka AS dan telah wujud dalam industri nutrisi di Malaysia selama lebih 24 tahun atau 62 tahun dalam industri global.



Sumber : Kosmo Online
http://ww1.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2017&dt=1111&pub=Kosmo&sec=Varia&pg=va_02.htm


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

Berniaga Juga Membantu Untuk Muhasabah Diri

Wednesday, November 8, 2017

Bila Uni berniaga ni, Uni dapat jumpa pelbagai ragam manusia, juga pelbagai kisah kehidupan yang menyentuh hati


Semua customers rapat di hati Uni. Pertamanya sebab mereka TRUST pada Uni, dan bila customers REPEAT ORDER lagi dan lagi, Uni rasa bersyukur dan seronok sebab dapat bantu customer tingkatkan tahap kesihatan masing-masing dengan produk Shaklee. Repeat order bermakna produk Shaklee serasi dan berkesan pada customer :)


Apatah lagi bila customer belikan untuk isteri, untuk suami, untuk mak ayah, untuk anak-anak, untuk atuk dan nenek, lagi buat Uni rasa, Uni mesti consult baik-baik dan beri yang terbaik. Kesihatan diri sendiri dan orang-orang yang disayangi memang jadi prioriti.


Begitu juga dengan customer yang dalam journey trying to conceive (ttc). Pun rapat di hati Uni sebab Uni dulu pun ex-ttc juga, Uni sangat faham macamana perasaan dalam hati bila kita dah berkahwin lama tapi masih belum dikurniakan rezeki anak.




Ikhtiar boleh dilakukan dalam pelbagai cara, mengambil supplement yang BERKUALITI dan yang fokus kepada MENINGKATKAN KESUBURAN suami isteri adalah salah satu daripadanya.


Pastinya rezeki anak akan Allah kurniakan bila tiba masanya yang PALING TEPAT untuk kita. Doa banyak-banyak, mohon sungguh-sungguh kepada Allah Ta'ala agar belas kasihan kepada kita dan makbulkan segala doa-doa kita, serta doa-doa mereka yang sentiasa mendoakan kita.


In shaa Allah :)


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Supplement Jadi Keperluan Ramai

Monday, November 6, 2017

BUKAN LAGI KEHENDAK, SEKARANG DAH JADI KEPERLUAN



Kalau dulu supplement mungkin masuk kategori KEHENDAK, macam ada class gitu kalau cakap 'I makan supplement X, you makan supplement Y'.
.
.
Tapi sekarang, tak kira apa level ekonomi dan taraf kesihatan masing-masing, supplement dah jadi macam satu KEPERLUAN 😊
.
.
Nak tau yang mana sesuai untuk anda? Jom wassap Uni 💓


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

14 Tips Menuju Kejayaan - Dr. Hamid Arshat

Sunday, November 5, 2017

MASHA ALLAH SAYA TERGOLONG DALAM 10% TERATAS DARI SELURUH RAKYAT MALAYSIA. ALHAMDULILLAH. SEMOGA HIDUP SAYA TERUS DIBERKATI ALLAH SWT. AAMIN.


1. REZEKI ALLAH LUAS.

Rezeki adalah kurniaan Allah kepada hamba2Nya yang sentiasa bermohon dengan doa dan berusaha serta bertawakkal kepadaNya. Kejayaan saya sebenarnya adalah kejayaan ibu bapa saya kerana merekalah yang mendidek, mengasuh, membimbing dan mendoakan saya. Manusia merancang Allah perkenankan.


2. FORMULA KEJAYAAN.

Saya cuba menganalisa segala faktor2 yang telah menyumbangkan terhadap pencapaian saya setakat ini.
Bukan bertujuan berbangga, menunjuk2 atau riak. Tapi kita ambil sebagai iktibar dan pendorong cita2 bagi orang2 muda zaman sekarang.
" Kalau nak bantu orang , jangan beri ikan, ajar dia memancing ikan"


3. CITA2, IMPIAN DAN VISI.

Saya memang sering memandang jauh dengan cita2 dan impian. Kadang2 berangan2 saperti mat jenin. Bercita2 nak jadi kaya , jadi jutawan, sihat badan dan umor panjang, mempunyai keluarga dan keturunan yang berjaya dunia dan akhirat.

Mempunyai cita2 dan visi jauh sangat penting bagi setiap manusia yang inginkan kejayaan. Malangnya kebanyakkan dari anak2 kita khususnya para remaja tiada arah tujuan hidup. Munkin ini salah satu sebab utama ramai remaja tergelincir kedalam gejala dadah, jenayah, mat rempit, pengangguran, gejala seksual dll.



3. SASARAN (GOALS) JANGKA PENDEK DAN JAUH.

Saya sering mengkaji dan mengulang2 saasaran2 dalam 5 bidang hidup. Saya gelar 5K.
3.1 KERJAYA
3.2 KEWANGAN
3.3 KESIHATAN
3.4 KELUARGA
3.5 KEUGAMAAN

Cuba kita tuliskan 10 sasaran2 yang kita idamkan dalam kelima2 bidang. Tuliskan sasaran2 itu seolah2 kita telah capai.
Dari 10 sasaran kenal pasti mana satu yang sangat2 penting yang akan mengubah kehidupan kita kepada kejayaan.

Selepas itu kita rancang pelan tindakan , ambil langkah2 sewajar dan tugas2 untuk capai sasaran tersebut.
Kita mesti jelas arah tujuan hidup kita bukan setakat ikut arus saja.
Saya percaya ramai yang punya sasaran utama ialah jadi kaya, jadi jutawan. Kalau begitu jom kita tumpukan segala usaha, tindakan dan tugas2 untuk capai cita2 idaman.



4. TABIAT MECATIT DALAM BUKU NOTA. 

Catitkan sasaran kita, pelan tindakan, dan tugas2 yang perlu dilaksanakan untuk capai sasaran dalam buku nota. Ulang tabiat ini setiap hari sehingga selesai tugas dan capai sasaran.

Memang telah jadi tabiat saya mencatitkan dalam buku nota kecil saya, yang saya bawa kemana2. Saya catitkan apa saja yang timbul, cita2 saya, pelan tindakan dan tugas2 harian serta pencapaian.
Malah suatu ketika dulu diperingkat awal saya buka klinik persendirian, saya catitkan dengan terperinci setiap perbelanjaan dan pendapatan.

Saya lihat dikalangan rakyat jepun dan korea tabiat mencatit dalam buku nota telah membawa mereka kemercu kejayaan.
Sebenarnya tabiat membuat nota telah saya amalkan sejak sekolah dan diuniversity.
Perbuatan mencatitkan kuliah, sinarai barangan, tugas2 harian, idea2, rancangan project, aliran kewangan dan lain2 meningkan ingatan dan minda. Jadikan ia satu tabiat kita.



5. PILEH KERJA YANG KITA MINATI DAN ADA BAKAT.

Pileh satu bidang yang kita minati. Bakat anak2 bolih dikesan dalam umor remaja. Bimbing mereka.
Kita mesti cinta dan passionate terhadap pekerjaan kita. Jika tidak cari kerja lain.
Walau pun pada mulanya saya tidak begitu mengetahui dengan mendalam tugas2 doktor, namun kelamaan saya dapat kesan bakat saya dalam pembedahan dan minat saya dalam bidang kesuburan.



6. JADI USAHAWAN DAN KERJA SENDIRI (SELF EMPLOYED)

Ini adalah sasaran terbaik , tapi perlu perancangan rapi dan tindakan2 berkesan dalam jangka panjang. Perlu tingkatan ilmu dan kemahiran dalam bidang yang dipileh, kumpul dana modal ketika kerja dengan majikan dan bijak mengurus masa.
Mulakan sebagai hobi dulu, kemudian jadikan bisnes dan seterusnya jadi perusahan sendiri.
Penting buat pemasaran.

Saya buat keputasan terpenting dalam tahun 1989 untuk berhenti dari kerja kerajaan setelah 19 tahun bertugas dan telah capai pangkat jusa (superscale C). Saya kehilangan pencen dan lain2 benefits demi untuk jadi self employed.
Saya buka bisnes ' Klinik Pakar Perbidanan dan Sakitpuan' pada 23 hb Feb 1989.
Bila sudah mula bisnes sendiri, saya kawal dengan ketat segala jenis perbelanjaan dan catitkan dengan terperinci aliran kewangan.

Saya downgrade caragaya hidup, guna kereta lama, kawal wang dan keutamaan ditumpukan kepada perbelanjaan yang berkaitan dengan bisnes.
Alhamdulillah segala usaha saya diberkati Allah dan sekarang saya telah capai financial freedom.


7. TERUS BERUSAHA CAPAI KECEMERLANGAN.

Setelah mengenal pasti satu bidang, tumpu segala usaha untuk meningkat kemahiran.
Untuk mencapai kecemerlangan, kita perlu sentiasa;
Tingkatkan ilmu terus menerus,
Tingkatkan KEMAHIRAN (skills), berlatih, berlatih dan terus berlatih. " Practice makes Perfect"
Prestasi dan etika kerja terbaik,
Bagi perniagaan , perkhimatan pelanggan terbaik.
Pengurusan masa dan kewangan yang bijak.
Buka minda, mohon ilham, bina minda jadi kreatik dan innovatif.
Sentiasa positif dalam pemikiran, percakapan, tabiat dan perwatakkan.
Alhamdulillah saya capai tahap 10 % teratas dalam bidang kepakaran saya.


8. KERJA LEBIH MASA DAN BIJAK BERKERJA.

Orang2 yang berjaya dalam perusahaan, perniagaan dan profesyen masing2, memang berkerja keras dan lebih masa. Mereka yang kerja 40 jam seminggu akan dapat setakat untuk sara hidup. Orang melayu lebih selesa kerja dengan kerajaan dari pukul 8.30 hingga 4.30 petang.

Mereka yang berjaya , berkerja lebih dari 60 jam seminggu. Peniaga2 berkerja sehingga pukul 10 - 12 malam, 7 hari seminggu.
Ada kala saya kerja lebih 80 jam seminggu maklumlah jadi pakar bidan saya kena sambut bayi tanpa mengira waktu.

Orang berjaya adalah workaholik. Ada yang balik kerumah pun masih sibuk buat kerja dirumah. Dalam peringkat permulaan sesuatu bisnes memang perlu banyak pengorbanan.


9. TUNTUT ILMU SEUMOR HIDUP.

Pendidekan formal beri kita peluang dapat perkerjaan untuk sara hidup.
Pendidekan sendiri berterusan untuk bina diri akan melonjakkan anda kemuncak kejayaan.
Walau pun sudah capai umor 72 tahun, saya masih terus berlajar. Tetapi Cara berlajar agak berlainan sedikit. Dulu banyak baca buku, tapi sekarang banyak guna smart phone.
Bila2 ada kelapangan masa, saya akan buka Wikipedia, YouTube Dan lain2 untuk baca, dengar atau lihat program2 yang ada kaitan dengan project saya. Internet digunakan dengan betul bolih jadi saperti university.

Bila anda telah pastikan sasaran, sudah buat pelan tindakan, baca lah buku yang relevant dalam bidang kerja anda.
Bila pandu kereta mainkan audio program dan dengar.
Tiada jalan pintas untuk berilmu dan berkemahiran.



10. PENGURUSAN MASA BERKESAN.

Masa iti emas. Jangan bazirkan masa. Guna sepenuhnya untuk sesuatu yang menfaat dan membina diri.
Susun jadual harian dengan teratur. Perancangan tugas2 dan tindakan perlu dibuat malam sebelumnya. Sinaraikan semuanya dalam buku nota harian. Program mingguan, bulanan dan setahun perlu dicatit dalam diary.

Jangan buang masa berpoya2, lepak, bual kosong melalui talipon, terlalu ghairah dengan whatsapp, facebook dan lain2 social media. Jangan tonton tv sampai larut malam.
Tidur awal dan bangun awal pagi. Saya tidur jam 10 malam dan bangun pukul 5 pagi untuk solat tahajud dan solat subuh dimasjid.
Beri masa lapang 60 minit satu hari untuk baca buku dan quran.



11. PENGURUSAN WANG YANG BIJAK.

Matalamat kita ialah untuk mecapai 'financial freedom' bila kita bersara kelak dan pelaburan kita terus membei pulangan ' passive income'. Mereka yang berkerja kerajaan bergantung kepada wang pencen untuk sara hidup.
Simpan 10% dari wang gaji dalam Tabung Haji dan ASB. Kunci tabungan ini untuk masa depan atau bila2 masa kita perlu, saperti mulakan bisnes.

Saya sendiri menabung sejak mula kerja diTabung Haji, Bank Rakyat dan ASB. Alhamdulillah ketiga2 jadi sumber passive income saya.
Pengurusan wang yang bijak bukan bergantung kepada banyaknya pendapatan bulanan tetapi bagaimana kita kawal perbelanjaan.
Berbelanja untuk benda yang perlu bukan untuk benda yang kita mahu.
Ada perbedaan antara keperluan dan kemahuan.
Rancang dan sinaraikan benda2 yang nak dibeli.
Jangan beli mengikut nafsu " impulsive buying" atau sebab ada diskaun atau sale.
Gunakan wang tunai untuk membeli. Elakkan guna credit card. Credit card ada peranan tapi mesti selesai sebelum habis tempuh sebulan.
Kawal hutang, bank loan, mortgage dll. Gunakan untuk beli asset yang berpotensi meningkat nilai.



12. BINA ASSET.

Asset terpenting ialah ilmu dan kemahiran yang bolih diniagakan. Ia memberi pulangan yang terus menerus.
Bila ada kemampuan beli hartanah yang strajik dan bolih beri pulangan yang lumayan. Dalam jangka panjang hartanah akan meningkat nilai.
Saya praktikan perkara tersebut. Bila 3 orang anak saya berlajar di UK saya beli satu rumah diCambridge. Setelah selesai pelajaran mereka saya jual rumah dengan harga kenaikkan 4 kali ganda.
Saya lihat kaum cina dikampung saya dan kampung2 jiran, dengan senyap2 telah membeli tanah2 kampung untuk bina kilang dan lain2 perniagaan.



13. PEMASARAN DAN KHIDMAT PELANGGAN TERBAIK.

Ramai orang melayu yang punya kemahiran dalam berbagai bidang, tetapi mereka sangat lemah dalam cara pemasaran dan urusniaga. Munkin budaya bisnes belum meresap dalam darah daging kita saperti pada kaum cina.

Pelajari cara2 pemasaran yang berkesan dari mereka yang telah berjaya, dari buku atau pergi berkursus.
Strateji pemasaran bagi perkhidmatan klinik pakar saya termasuk;
1. Kemuculan saya dimedia, RTM, TV3
2. Penulisan makallah dalam majallah dan akhbar2 tempatan. Menulis buku.
3. Website, Blogspot, Facebook yang saya kendali sendiri
4. Memberi ceramah2 dalam berbagai kursus dan seminar. Saya pelajari kaedah public speaking.
5. Rujukan dari customer yang berpuas hati dengan khidmat kepakaran saya. Cara ini sangat berkesan sekali. Seorang pelanggang yang puas hati bolih bawa 10 pelanggan lain. Dan sebaliknya pun betul.
Kita perlu fahami saikologi pelanggan dan beri layanan terbaik.

Terkini saya dapati facebook sangat berkesan bagi pemasaran kerana bilangan pengikut2 saya telah melebihi 400 ribu orang.

Alhamdulillah. Saya telah berjaya mencipta brand atas nama saya sendiri. Pelanggan2 saya menaruh kepercayaan kepada saya. Namun saya sentiasa memohon pertolongan dan bertawakkal kepada Allah SWT.



14. BUKA MINDA. UBAH SIKAP DAN TABIAT.

Setelah kita menetapkan sasaran dan arah tujuan hidup kita dalam tempoh 1, 5, 10 tahun dari sekarang, kita perlu
Kuatkan azam
Tekat dan bersungguh2
Berdisiplin diri dan patuh melaksanakan segala tugas2 yang dirancang mengikut jadual.
Yakin kepada jati diri yang kita akan mencapai kejayaan.
Katakan " saya bolih buat"
Jangan tangguh " buat sekarang"
" Saya bolih berjaya"
Kata2 tersebut diulang2 sehingga ia masuk kedalam ' subconscious mind'
Sentiasa berfikiran positive dan optimis.
Senyum dan ceria selalu. Ucap salam kepada sesiapa kita bertembung.
Bersalaman bila bertemu.
Jadikan tabiat memberi, sedekah, hadiah, makanan atau doa.
Kita perlu ubah tabiat menuju kearah yang baik dan positif.
Urus masa dengan bijak jangan poya2.
Rancang dan laksana tugas2. Catitkan dalam buku nota.
Gugurkan semua tabiat buruk - mengumpat, mencaci, mengkritik, hasad dengki, dendam.


MARI KITA MENUJU KEJAYAAN.


Kredit : FB Dr. Hamid Arshat



***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

Hilang Kawan vs Sahabat Baik

Wednesday, November 1, 2017

Terharu baca tulisan Master Nana Macarona. Uni kongsikan di sini untuk renungan kita bersama.



Ada sesetengah manusia takut hendak berniaga, kerana takut hilang kawan..

Takut kawan tak suka..

Takut kawan-kawan rimas bila tengok kawannya sibuk berniaga.. Rimas tengok iklan bersepah di facebook..

Sedangkan,

Sahabat yang baik akan sentiasa menyokong sahabatnya dalam apa jua tindakan..

Sahabat yang baik akan gembira apabila melihat sahabatnya gembira..

Sahabat yang baik tidak akan simpan dengki atau iri hati melihat sahabatnya ingin mengubah diri ke arah lebih baik..

Dan..

Sekiranya kerana ingin mengubah hidup, ingin mengubah nasib diri dan keluarga, menyebabkan kita kehilangan kawan

Ketahuilah mungkin mereka bukan teman sejati yang Allah takdirkan untuk berada di samping kita, di dunia mahupun di syurga nanti..

Wallahualam..

Jom kita jadi sahabat yang baik..

Yang sentiasa mendoakan sahabatnya..

Yang sentiada menyokong..

Yang tidak menyimpan sebarang perasaan tidak baik kepada sahabat kita..

Sekali kita mendoakan orang lain, seribu kali malaikat rahmat akan mendoakan kita semula.. InshaAllah 😊

Good morning & Assalamualaikum wbt semua..

Hari terakhir menuntut ilmu dunia dan juga akhirat ❤️

Semoga apa yang nana dapat daripada 3 hari proses menuntut ilmu ini, bukan sahaja beri manfaat kepada diri nana bahkan insan-insan di sekeliling nana jua InshaAllah..


Kredit : FB Nana Macarona



***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

Sudah 40 Tahun Sebagai Pengamal Supplement Semulajadi

Tuesday, October 31, 2017



Dr Sohee Park seorang Research Scientist di Shaklee Corporation
Baru talk semalam (30 Oktober 2017) di Sunway Geo.

Banyak maklumat kesihatan dan ilmu yang Ayahanda dapat semalam terutama soal "healthy baby".
Nak baby sihat, bakal ibu mesti ambil supplement 3 bulan sblm pregnancy.

Percayakah anda yang beliau sudah berumur 63 tahun??
Masih aktif berceramah ke seluruh USA walaupun sudah warga emas?

Rahsianya beliau memberitahu yang beliau pengamal supplement sejak lepas kolej iaitu pada umur 23 tahun. Maknanya sudah 40 tahun pengamal supplement semulajadi.

Kawan-kawan sebaya dengannya sudah nampak "hagged" dan tua dengan macam-macam masalah kesihatan.

Kita ada pilihan sendiri dalam menentukan tahap kesihatan kita di usia emas. Ia bergantung kepada apa yang kita makan dan tak makan serta apa yang kita buat dan tak buat dari sekarang.

Beliau juga membuktikan yang natural supplement adalah selamat dan berkesan dalam jangka masa panjang.

Jadi mengapa ada yang sangsi dengan persepsi yang negatif?

Ingat ye HEALTH IS Real WEALTH❤


Kredit : FB Ayahanda Master Roslan Ghazali


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Sebab Tu Kena Makan Vitamin

Sunday, October 29, 2017

Hari ni nak share Diet Score and Lifestyle Score.



Ini ialah personalized health assessment yang disediakan Shaklee. Ada beberapa siri soalan dan akan dianalisis serta dikategorikan kepada diet dan lifestyle.
.
.
Jawab dengan jujur, dan inilah hasilnya. Bukan soal makan tak seimbang ke apa, tapi sendiri tahu jadual dan rutin harian macamana.
.
.
Nasib baiklah BMI score still dalam kategori normal weight. Dulu BMI Uni kategori underweight tau, hahaha itu dulu lah, sekarang tidak lagi 😂
.
.
Bila Uni tahu hari-hari Uni macamana, sebab tu lah Uni kena makan vitamin. Nak menampung lompong kekurangan nutrisi di sana sini.
.
.
Pernah juga Uni try tak makan vitamin for certain time dengan rutin harian yang sama, huhuhu Uni surrender.
.
Letih!
Lesu!
Stress!
Gastrik!
Bangun pagi pijak lantai sakit kaki!
Time solat sakit lutut! (Umur baru 30-an dah sakit lutut, sebab kerja dulu pakai safety shoes, kaki tak tahan)
Pagi non stop bersin! Berhingus!
Selalu cramp!
Batuk lambat baik!
.
.
Haihhh tak sanggup dah buang masa layan feeling macam list kat atas ni. Buang masa satu hal, emosi pun terganggu.
.
.
So special untuk customers Uni, Uni bantu buat personalized health scores ni dan dari situ akan suggest vitamin mana yang sesuai untuk anda semua.
.
.
Jom kita sayang diri kita dulu dan in shaa Allah lebih mudah untuk kita beri manfaat berterusan kepada orang lain 😉



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Telekung Siti Khadijah Yang Ku Inginkan

Saturday, October 28, 2017



Masa bekerja dulu, Uni teringin sangat nak beli telekung SK ni. Teringinnnn sangat-sangat tapi bukanlah sampai mengidam 😂
.
.
Tanya kawan-kawan yang dah beli telekung ni, katanya harga pun boleh tahan juga. Tapi as time goes by, tak beli jugak telekung ni sampailah Uni resign.
.
.
Tengok kat Go Shop hari tu, aduhai rasa teringin tu datang lagi. Bila tengok harganya, cecepat tukar channel lain 😂
.
.
Then Uni cakap dalam hati, "aku NAK telekung SK ni, aku tak pasti cara macamana tapi satu hari nanti aku PASTI DAPAT telekung ni".
.
.
Dan kini, TELEKUNG SK DAH SELAMAT BERADA DALAM TANGAN UNI TANPA UNI PERLU KELUARKAN DUIT UNTUKNYA 😊
.
.
Ia adalah REWARD untuk Uni kerana berjaya mencapai target yang ditetapkan. Ia adalah pemberian daripada seseorang yang ISTIMEWA. Feeling ini sungguh LUARBIASA rasanya. Subhanallah!
.
.
Walaupun Uni tak pasti bilakah masanya #WAHMRoadToSuccess ini akan mencapai kemuncaknya, yang Uni tahu Allah akan kurniakan bila tiba masanya yang TEPAT yang Uni bersedia untuknya.
.
.
Sehingga tiba detik keramat itu, teruslah bekerja keras wahai Uni 💪


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Caragaya Kebapaan Perlu Dipelajari dan Diamalkan Terus Menerus

Friday, October 27, 2017

CARAGAYA KEBAPAAN PERLU DIPELAJARI, DIPRAKTIKKAN. AMALKAN TERUS MENERUS. JADI IBU BAPA CEMERLANG.


1. JAHIL DALAM CARAGAYA KEIBUBAPAAN. 

Kali pertama saya jadi bapa setelah lahir anak sulung saya pada tahun 1971, saya berumor 26 tahun dan telah bertugas sebagai doktor perubatan dihospital Muar.
Kemahiran dan kecekapan saya melaksanakan tanggung jawab sebagai bapa, bergantung kepada naluri sahaja. Banyak perkara tentang caragaya keibu bapaan yang saya tak tahu.
Kalaulah saya berilmu serta mahir dalam perkara tersebut, tentulah kelima2 anak saya telah jadi genius dan capai kecemerlangan. Tapi kenyataannya mereka sederhana sahaja tapi alhamdulillah masing2 telah menikmati suatu tahap kejayaan hidup dan masih ada ruang untuk mereka capai tahap lebih tinggi.



2. PENTINGNYA ZAT PEROTIN WAKTU HAMIL.

Waktu hamil isteri saya makan yang berzat dan berkhasiat. Lebih lauk sebagai sumber protein, penting bagi pertumbuhan organ2 terutama otak bayi. Dulu tak mampu beli ikan salmon atau mackerel; ikan tuna (tongkol) dan ikan terubuk dia tak suka pula.

Kesemua ikan2 tersebut dikategorikan ikan berminyak (oilyfish) yang mengandungi banyak omega3 dan DHA. iaitu bahan2 penting bagi pertumbuhan dan fungsi otak bayi.
Zaman itu harga ikan sangat murah, kita makan berbagai2 jenis ikan, tenggiri. bawal. kembung, ikan parang, ikan lidah dan lain2.

Sumber perotin lain ialah daging lembu, yang kita makan seminggu sekali.
Bila balik kampung emak akan masak ayam kampung, masak gulai ketumbar dan sop ayam. Yum yum memang lazat. Memang selera isteri saya makan ketika Hamil.

Dalam zaman mewah sekarang, wanita hamil jarang kekurangan zat protein, malah berlebihan.
Lain2 sumber protein ialah telor, kacang2 ( peanuts, badam, gajus, walnut's) , beans, makanan laut saperti udang, sotong, ketam dll.
Kacang soya dalam bentuk air soya, Tempe, tahu, miso dll adalah baik untuk ibu2 hamil.
Ada yang mengatakan minum banyak air soya ketika hamil, bayi jadi kulit puteh !!!!!!.

Munkin amalan pemakanan yang seimbang olih isteri saya, telah menghasilkan bayi sihat, cerdik otaknya sehingga jadi doktor pakar bedah sekarang.



3. VITAMINS FOLIC IRON DAN KALSIUM.

Supplements vitamins sangat penting bagi ibu2 hamil untuk meningkatkan tahap kesihatan ibu dan bayi.

Keperluan zat iron meningkat untuk bina darah dan cegah anemia,
Kalsium untuk bina tulang bayi dan untuk kuatkan tulang2 Ibu.
Folic asid untuk cegah kecacatan bayi khususnya pada otak dan saraf.

Vitamin C pun penting untuk meningkatkan immunity dan mencegah dari jangkitan kuman khususnya virus.

Alhamdulillah isteri ambil cukup bekalan supplements tersebut ketika hamil. Dia pun sihat sehingga melahirkan bayi. Bayi pun sempurna dan sihat ketika lahir.



4. JAGAAN PRENATAL SANGAT PENTING.

Ini adalah satu perkara yang teramat penting untuk menentukan keselamatan ibu dan bayi waktu kelahiran.
Kebetulan ketika isteri saya hamil, saya bertugas sebagai pegawai perubatan dijabatan obstetrics dan gynecology, hospital Muar tahun 1971 - 72.

Saya pastikan isteri saya pergi Klinik ibu mengadung ikut jadual.
Masa itu tak ada ultrasound scan, bayi dalam rahim diperiksa pakai tangan dan jantungnya didengar dengan corong fetoscope.

Pengedalian ibu2 hamil atas asas' clinical acumen'. Sekarang teknoloji moden telah banyak membantu. Setiap pemeriksaan akan disertai ultrasound scan, dan kita dah ketahui tentang bayi termasuk jantinanya sebelum lahir.

Dalam satu sesi klinik antenatal, di Muar dulu, saya sering periksa 80 ibu2 hamil. Ibu2 yang hamil sebanyak 8, 10, dan 12 kali biasa saya temui. Mereka masih nak beranak dirumah dan disambut olih bidan kampung. Komplikasi sering timbul khususnya perdarahan lepas bersalin.



5. BAYI DALAM RAHIM BOLIH DENGAR.

Setelah selesai pembentukkan jasad bayi dalam 3 bulan pertama. Allah tiupkan ruh pada bulan keempat, dan pada bulan kelima tendangan bayi dapat dirasai ibu.
Bulan keenam, Allah kurniakan pendengaran kepada bayi, dan bulan kelapan deria penglihatan.

Kalau lah saya tahu fakta2 ini pada tahun1971, tentulah saya ajar bayi dalam rahim membaca Quran, matematik, sains dan cakap bahasa jawa dan inggris.
Saya sudah terlepas peluang pada semua 5 orang anak2 saya.
Saya lihat anak bongsu saya sering mainkan tape bacaan quran ketika dia hamil dan ketika anak tidur selepas lahir. Semoga jadi anak2 yang soleh.
Bayi dalam rahim paling aktib waktu malam. Terbaik ajar dalam setengah jam sebelum Ibu tidur.


Kredit : FB Dr. Hamid Arshat


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Benda Hijau Bulat-Bulat

Monday, October 23, 2017



Haaa tau tak ape benda hijau bulat-bulat ni?
.
.
Taraaaa inilah dia pillbox untuk letak vitamin Shaklee 💖
.
.
Pillbox ni baru je sampai ke tangan Uni, still hot and fresh from oven gitu.
.
.
Pillbox ni Uni tak jual tau. Tapi Uni bagi khas untuk customers Uni.
.
.
Dengan adanya pillbox ni, senang sangat nak bawa vitamin ke mana-mana. In shaa Allah takde lagi alasan terlupa makan vitamin. Saiz pillbox comel jer, just sebesar tapak tangan kita. Muat sangat kalau nak letak dalam handbag/pouchbag pun 😉


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Shaklee Baby Set : Coming Soon!

Wednesday, October 11, 2017



Produk terbaru Shaklee, tak lama lagi akan available di pasaran!

Excited kan? Uni pun excited, sebut jer nama Shaklee kita tau taglinenya "Always, SAFE, Always WORKS, Always GREEN" jadi bila Shaklee keluarkan produk khas penjagaan bayi, Uni rasa excited sangat. Kira macam baby kita akan guna produk yang sah-sah selamat, berkesan dan semulajadi.

Nak tau bila Shaklee Baby Set ni boleh dibeli? Jangan lupa follow blog Uni ya :)


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Pengedar Shaklee Anda :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Bila Buat Apa Yang Kita Suka

Sunday, October 1, 2017

Assalamualaikum dan Selamat Pagi 💖


Masa bekerja dulu, setiap kali tibanya hari Ahad, adalah masa untuk rehat dan tidur puas-puas.


Terasa spoil sangat my day kalau tetiba dapat call / sms / whatsapp atau apa sajalah yang berkaitan ofis dan tempat kerja pada hari Ahad.


Senang kata, hari Ahad memang langsung taknak ingat atau fikir pasal kerja.


Sekarang bila dah jadi wahm, semuanya berubah.





Tak kisahlah hari Ahad ke, public holiday ke, cuti sekolah ke, memang setiap hari pun fikir, ingat dan buat kerja yang Uni sangat suka iaitu bisnes Shaklee.


Terasa adrenalin rush gitu bila buat benda yang kita suka. Dan alhamdulillah pagi ni masuk order dari kawan hasben yang cari SET HAMIL UNTUK ISTERINYA.


Alhamdulillah. More orders to come in shaa Allah.


Jom kita berusaha untuk lebih banyak memberi dalam hidup ini. Ikhlaskan hati  😘
.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

Orang Yang Anda Sayangi Sukar Berhenti Merokok? Ketagihan Merokok?

Friday, September 8, 2017

Bukan senang hendak berhenti merokok. Perlukan keazaman yang sangat-sangat kuat dan perlukan bantuan.


Bantuan yang bagaimana?


Bantuan supplement tinggi antioksidan seperti VIVIX.


Di bawah ini testimoni mereka yang sudah berjaya berhenti merokok dengan bantuan VIVIX.
- rokok terasa pahit seperti hempedu
- dah tak beli dan sentuh rokok
- selera makan bertambah
- nampak berisi (tak cengkung)





Nak cuba Vivix? Jangan tunggu lagi, jom whatsapp Uni sekarang 0187669798.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

7 Zikir Pembuka Pintu Rezeki

Friday, September 1, 2017

1. Memperbanyak Membaca “La hawla Wala Quwwata Illa billah “
Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak
mengucapkan “La hawla Wala Quwwata Illa billah
( HR. At Tabrani )



2. Membaca "La Ilaha Illallahul Malikul Haqqul Mubin”
Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illallahul malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa takut dalam kubur.
(HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).



3. Melazimkan BerIstighfar 
“Barangsiapa melazimkan beristighfar niscaya Allah akan mengeluarkan dia dari segala kesusahan dan memberikan rezki dari arah yang tidak diduga-duga”
( HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah )



4. Membaca Surat Al-Ikhlas
“Barangsiapa mmbaca Surat Al Ikhlas ketika masuk rumah maka berkah bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya
( HR. AtTabrani )



5. Membaca Surat Al-Waqiah
“Barangsiapa mmbaca surat AlWaqiah setiap malam, maka tidak akan ditimpa kesempitan hidup"
(HR. Al-Baihaqi dalam Syu’ab AlIman)



6. Memperbanyak Selawat Atas Nabi
“Ubay Bin Ka’ab meriwayatkan , bila telah berlalu sepertiga malam,
Rasulullah Salallahu’alaihiwassalam berdiri seraya bersabda : “Wahai Manusia Berdzikirlah mengingat Allah, berdzikirlah mengingat Allah. Akan datang tiupan (sangkakala kiamat) pertama, kemudian diiringi tiupan kedua. Akan datang kematian dan segala kesulitan di dalamnya”



7. Membaca Subhanallah wabihamdihi Subhanallahil adziim.
Dari setiap kalimat itu seorang malaikat yg bertasbih kepada Allah Ta’ala
sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu”
(HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)



Sumber : -Ihya Ulumiddin – Imam AL GHAZALI


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Pengedar Shaklee Anda :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Makan Ubat vs Makan Vitamin

Monday, August 28, 2017

Makan vitamin untuk menampung kekurangan nutrisi dalam diet seharian kita.


Tidak bermakna, jika kita jatuh sakit, kita bergantung kepada vitamin sahaja untuk cepat sembuh cepat baik.


Dalam situasi seperti ini, tetap perlu berjumpa doktor dan tetap perlu makan ubat mengikut arahan yang ditetapkan


Jadi jangan salah faham ye. vitamin itu bukan ubat.



Vitamin bertindak untuk membantu tubuh badan meningkatkan pertahanannya daripada diserang penyakit


Tetapi jika jatuh sakit juga / demam / batuk kuat dan sebagainya, sila berjumpa doktor segera



Since Uni dulu bekerja dalam bidang ISO management system
Uni lebih suka guna terms ini :)


corrective action - makan ubat
preventive action - makan vitamin


Berminat nak dapatkan info lanjut supplement Shaklee yang sesuai untuk anda sekeluarga? Jangan malu jangan segan, jom whatsapp Uni +60187669798.



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

Bagaimana Vivix Membantu Mengawal Gula Dalam Darah?

Friday, August 25, 2017

Selalu kita dengar pesakit DIABETES akan diberi INSULIN kan? Sebenarnya INSULIN tidak dapat menyembuhkan DIABETES. INSULIN hanya akan membantu pesakit DIABETES untuk terus hidup. 


Pesakit DIABETES tidak mati kerana ketinggian paras gula dalam darah. Sebaliknya, mereka terpaksa bertahan menghadapi komplikasi jangka panjang. Paras gula yang tinggi dalam darah dalam jangkamasa yang panjang boleh membawa komplikasi berikut :

  • Serangan Jantung (arterosklerosis)
  • Masalah Mata (retinopati)
  • Masalah Neurologi/Saraf (Neuropati)
  • Tekanan Darah Tinggi
  • Masalah ginjal (kegagalan buah pinggang)
  • Jangkitan kuman disebabkan sistem imun yang rendah


Jika orang terdekat kita mengalami diabetes, kita mesti berusaha membantu melambatkan atau terus mencegah komplikasi di atas bermula seberapa mampu yang boleh. Ianya membantu melanjutkan usia, malah yang lebih penting meningkatkan kualiti hidup orang tersayang.



Bagaimana Vivix Membantu Mengawal Gula Dalam Darah?




Ramuan Vivix yang terdiri daripada campuran botani yang kaya dengan resveratrol dan polifenol dapat memberi manfaat kepada pesakit diabetes dengan memperlahankan atau mengurangkan sindrom resistansi insulin.

Ramuan Vivix mampu meningkatkan pembentukan mitokondria, dan seterusnya menggalakkan peningkatan tenaga dengan membantu membaikpulih sel-sel dalam badan yang telah rosak. Perlu diketahui setiap hari sejuta serangan berlaku merosakkan sel DNA manusia. Disebabkan Vivix satu-satunya supplement yang mampu menembusi DNA manusia, jadi Vivix bertindak membaiki dan melindungi sel-sel DNA manusia dengan efisien.Vivix juga membantu melambatkan kerosakan sel dalam badan manusia dan melambatkan penuaan sel serta merupakan supelement anti-penuaan terbaik didunia.



Bagaimana Resveratrol Membantu Mengawal Gula Dalam Darah?



2 cara resveratrol membantu tubuh kita :-


1) Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin.

- Insulin adalah satu daripada faktor penyumbang utama diabetis. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh memberhentikan masalah diabetis.


- Apabila tubuh hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal paras gula dalam darah. Fungsi Resveratrol pula mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin. Oleh itu, ia membantu mengawal dari insulin keluar berlebihan untuk mengawal aras gula dalam darah tersebut.


2) Mengaktifkan enzim yang berkuasa pada tubuh kita


- Mencegah atau menyembuhkan diabetis, satu enzim yang dikenali sebagai enzim SIRT1 mestilah diaktifkan yang mana enzim ini berfungsi tehadap rembesan hormon insulin dan tahap sensitivitinya.


1 botol Vivix bersamaan dengan 150 ml, tahan selama 2 minggu hingga 1 bulan lebih. Jom dapatkan info lanjut dengan terus whatsapp Uni di 0187669798.



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari