Top Social

Sudah 40 Tahun Sebagai Pengamal Supplement Semulajadi

Tuesday, October 31, 2017



Dr Sohee Park seorang Research Scientist di Shaklee Corporation
Baru talk semalam (30 Oktober 2017) di Sunway Geo.

Banyak maklumat kesihatan dan ilmu yang Ayahanda dapat semalam terutama soal "healthy baby".
Nak baby sihat, bakal ibu mesti ambil supplement 3 bulan sblm pregnancy.

Percayakah anda yang beliau sudah berumur 63 tahun??
Masih aktif berceramah ke seluruh USA walaupun sudah warga emas?

Rahsianya beliau memberitahu yang beliau pengamal supplement sejak lepas kolej iaitu pada umur 23 tahun. Maknanya sudah 40 tahun pengamal supplement semulajadi.

Kawan-kawan sebaya dengannya sudah nampak "hagged" dan tua dengan macam-macam masalah kesihatan.

Kita ada pilihan sendiri dalam menentukan tahap kesihatan kita di usia emas. Ia bergantung kepada apa yang kita makan dan tak makan serta apa yang kita buat dan tak buat dari sekarang.

Beliau juga membuktikan yang natural supplement adalah selamat dan berkesan dalam jangka masa panjang.

Jadi mengapa ada yang sangsi dengan persepsi yang negatif?

Ingat ye HEALTH IS Real WEALTH❤


Kredit : FB Ayahanda Master Roslan Ghazali


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Sebab Tu Kena Makan Vitamin

Sunday, October 29, 2017

Hari ni nak share Diet Score and Lifestyle Score.



Ini ialah personalized health assessment yang disediakan Shaklee. Ada beberapa siri soalan dan akan dianalisis serta dikategorikan kepada diet dan lifestyle.
.
.
Jawab dengan jujur, dan inilah hasilnya. Bukan soal makan tak seimbang ke apa, tapi sendiri tahu jadual dan rutin harian macamana.
.
.
Nasib baiklah BMI score still dalam kategori normal weight. Dulu BMI Uni kategori underweight tau, hahaha itu dulu lah, sekarang tidak lagi 😂
.
.
Bila Uni tahu hari-hari Uni macamana, sebab tu lah Uni kena makan vitamin. Nak menampung lompong kekurangan nutrisi di sana sini.
.
.
Pernah juga Uni try tak makan vitamin for certain time dengan rutin harian yang sama, huhuhu Uni surrender.
.
Letih!
Lesu!
Stress!
Gastrik!
Bangun pagi pijak lantai sakit kaki!
Time solat sakit lutut! (Umur baru 30-an dah sakit lutut, sebab kerja dulu pakai safety shoes, kaki tak tahan)
Pagi non stop bersin! Berhingus!
Selalu cramp!
Batuk lambat baik!
.
.
Haihhh tak sanggup dah buang masa layan feeling macam list kat atas ni. Buang masa satu hal, emosi pun terganggu.
.
.
So special untuk customers Uni, Uni bantu buat personalized health scores ni dan dari situ akan suggest vitamin mana yang sesuai untuk anda semua.
.
.
Jom kita sayang diri kita dulu dan in shaa Allah lebih mudah untuk kita beri manfaat berterusan kepada orang lain 😉



* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Telekung Siti Khadijah Yang Ku Inginkan

Saturday, October 28, 2017



Masa bekerja dulu, Uni teringin sangat nak beli telekung SK ni. Teringinnnn sangat-sangat tapi bukanlah sampai mengidam 😂
.
.
Tanya kawan-kawan yang dah beli telekung ni, katanya harga pun boleh tahan juga. Tapi as time goes by, tak beli jugak telekung ni sampailah Uni resign.
.
.
Tengok kat Go Shop hari tu, aduhai rasa teringin tu datang lagi. Bila tengok harganya, cecepat tukar channel lain 😂
.
.
Then Uni cakap dalam hati, "aku NAK telekung SK ni, aku tak pasti cara macamana tapi satu hari nanti aku PASTI DAPAT telekung ni".
.
.
Dan kini, TELEKUNG SK DAH SELAMAT BERADA DALAM TANGAN UNI TANPA UNI PERLU KELUARKAN DUIT UNTUKNYA 😊
.
.
Ia adalah REWARD untuk Uni kerana berjaya mencapai target yang ditetapkan. Ia adalah pemberian daripada seseorang yang ISTIMEWA. Feeling ini sungguh LUARBIASA rasanya. Subhanallah!
.
.
Walaupun Uni tak pasti bilakah masanya #WAHMRoadToSuccess ini akan mencapai kemuncaknya, yang Uni tahu Allah akan kurniakan bila tiba masanya yang TEPAT yang Uni bersedia untuknya.
.
.
Sehingga tiba detik keramat itu, teruslah bekerja keras wahai Uni 💪


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Caragaya Kebapaan Perlu Dipelajari dan Diamalkan Terus Menerus

Friday, October 27, 2017

CARAGAYA KEBAPAAN PERLU DIPELAJARI, DIPRAKTIKKAN. AMALKAN TERUS MENERUS. JADI IBU BAPA CEMERLANG.


1. JAHIL DALAM CARAGAYA KEIBUBAPAAN. 

Kali pertama saya jadi bapa setelah lahir anak sulung saya pada tahun 1971, saya berumor 26 tahun dan telah bertugas sebagai doktor perubatan dihospital Muar.
Kemahiran dan kecekapan saya melaksanakan tanggung jawab sebagai bapa, bergantung kepada naluri sahaja. Banyak perkara tentang caragaya keibu bapaan yang saya tak tahu.
Kalaulah saya berilmu serta mahir dalam perkara tersebut, tentulah kelima2 anak saya telah jadi genius dan capai kecemerlangan. Tapi kenyataannya mereka sederhana sahaja tapi alhamdulillah masing2 telah menikmati suatu tahap kejayaan hidup dan masih ada ruang untuk mereka capai tahap lebih tinggi.



2. PENTINGNYA ZAT PEROTIN WAKTU HAMIL.

Waktu hamil isteri saya makan yang berzat dan berkhasiat. Lebih lauk sebagai sumber protein, penting bagi pertumbuhan organ2 terutama otak bayi. Dulu tak mampu beli ikan salmon atau mackerel; ikan tuna (tongkol) dan ikan terubuk dia tak suka pula.

Kesemua ikan2 tersebut dikategorikan ikan berminyak (oilyfish) yang mengandungi banyak omega3 dan DHA. iaitu bahan2 penting bagi pertumbuhan dan fungsi otak bayi.
Zaman itu harga ikan sangat murah, kita makan berbagai2 jenis ikan, tenggiri. bawal. kembung, ikan parang, ikan lidah dan lain2.

Sumber perotin lain ialah daging lembu, yang kita makan seminggu sekali.
Bila balik kampung emak akan masak ayam kampung, masak gulai ketumbar dan sop ayam. Yum yum memang lazat. Memang selera isteri saya makan ketika Hamil.

Dalam zaman mewah sekarang, wanita hamil jarang kekurangan zat protein, malah berlebihan.
Lain2 sumber protein ialah telor, kacang2 ( peanuts, badam, gajus, walnut's) , beans, makanan laut saperti udang, sotong, ketam dll.
Kacang soya dalam bentuk air soya, Tempe, tahu, miso dll adalah baik untuk ibu2 hamil.
Ada yang mengatakan minum banyak air soya ketika hamil, bayi jadi kulit puteh !!!!!!.

Munkin amalan pemakanan yang seimbang olih isteri saya, telah menghasilkan bayi sihat, cerdik otaknya sehingga jadi doktor pakar bedah sekarang.



3. VITAMINS FOLIC IRON DAN KALSIUM.

Supplements vitamins sangat penting bagi ibu2 hamil untuk meningkatkan tahap kesihatan ibu dan bayi.

Keperluan zat iron meningkat untuk bina darah dan cegah anemia,
Kalsium untuk bina tulang bayi dan untuk kuatkan tulang2 Ibu.
Folic asid untuk cegah kecacatan bayi khususnya pada otak dan saraf.

Vitamin C pun penting untuk meningkatkan immunity dan mencegah dari jangkitan kuman khususnya virus.

Alhamdulillah isteri ambil cukup bekalan supplements tersebut ketika hamil. Dia pun sihat sehingga melahirkan bayi. Bayi pun sempurna dan sihat ketika lahir.



4. JAGAAN PRENATAL SANGAT PENTING.

Ini adalah satu perkara yang teramat penting untuk menentukan keselamatan ibu dan bayi waktu kelahiran.
Kebetulan ketika isteri saya hamil, saya bertugas sebagai pegawai perubatan dijabatan obstetrics dan gynecology, hospital Muar tahun 1971 - 72.

Saya pastikan isteri saya pergi Klinik ibu mengadung ikut jadual.
Masa itu tak ada ultrasound scan, bayi dalam rahim diperiksa pakai tangan dan jantungnya didengar dengan corong fetoscope.

Pengedalian ibu2 hamil atas asas' clinical acumen'. Sekarang teknoloji moden telah banyak membantu. Setiap pemeriksaan akan disertai ultrasound scan, dan kita dah ketahui tentang bayi termasuk jantinanya sebelum lahir.

Dalam satu sesi klinik antenatal, di Muar dulu, saya sering periksa 80 ibu2 hamil. Ibu2 yang hamil sebanyak 8, 10, dan 12 kali biasa saya temui. Mereka masih nak beranak dirumah dan disambut olih bidan kampung. Komplikasi sering timbul khususnya perdarahan lepas bersalin.



5. BAYI DALAM RAHIM BOLIH DENGAR.

Setelah selesai pembentukkan jasad bayi dalam 3 bulan pertama. Allah tiupkan ruh pada bulan keempat, dan pada bulan kelima tendangan bayi dapat dirasai ibu.
Bulan keenam, Allah kurniakan pendengaran kepada bayi, dan bulan kelapan deria penglihatan.

Kalau lah saya tahu fakta2 ini pada tahun1971, tentulah saya ajar bayi dalam rahim membaca Quran, matematik, sains dan cakap bahasa jawa dan inggris.
Saya sudah terlepas peluang pada semua 5 orang anak2 saya.
Saya lihat anak bongsu saya sering mainkan tape bacaan quran ketika dia hamil dan ketika anak tidur selepas lahir. Semoga jadi anak2 yang soleh.
Bayi dalam rahim paling aktib waktu malam. Terbaik ajar dalam setengah jam sebelum Ibu tidur.


Kredit : FB Dr. Hamid Arshat


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Benda Hijau Bulat-Bulat

Monday, October 23, 2017



Haaa tau tak ape benda hijau bulat-bulat ni?
.
.
Taraaaa inilah dia pillbox untuk letak vitamin Shaklee 💖
.
.
Pillbox ni baru je sampai ke tangan Uni, still hot and fresh from oven gitu.
.
.
Pillbox ni Uni tak jual tau. Tapi Uni bagi khas untuk customers Uni.
.
.
Dengan adanya pillbox ni, senang sangat nak bawa vitamin ke mana-mana. In shaa Allah takde lagi alasan terlupa makan vitamin. Saiz pillbox comel jer, just sebesar tapak tangan kita. Muat sangat kalau nak letak dalam handbag/pouchbag pun 😉


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Ingat Shaklee, Ingat Uni :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Shaklee Baby Set : Coming Soon!

Wednesday, October 11, 2017



Produk terbaru Shaklee, tak lama lagi akan available di pasaran!

Excited kan? Uni pun excited, sebut jer nama Shaklee kita tau taglinenya "Always, SAFE, Always WORKS, Always GREEN" jadi bila Shaklee keluarkan produk khas penjagaan bayi, Uni rasa excited sangat. Kira macam baby kita akan guna produk yang sah-sah selamat, berkesan dan semulajadi.

Nak tau bila Shaklee Baby Set ni boleh dibeli? Jangan lupa follow blog Uni ya :)


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Pengedar Shaklee Anda :)
|| Siti Munirah ||
Whatsapp : 018-7669798
COD : Bandar Seri Alam, Taman Rinting & Pasir Gudang, Johor
POS : Seluruh Malaysia

Bila Buat Apa Yang Kita Suka

Sunday, October 1, 2017

Assalamualaikum dan Selamat Pagi 💖


Masa bekerja dulu, setiap kali tibanya hari Ahad, adalah masa untuk rehat dan tidur puas-puas.


Terasa spoil sangat my day kalau tetiba dapat call / sms / whatsapp atau apa sajalah yang berkaitan ofis dan tempat kerja pada hari Ahad.


Senang kata, hari Ahad memang langsung taknak ingat atau fikir pasal kerja.


Sekarang bila dah jadi wahm, semuanya berubah.





Tak kisahlah hari Ahad ke, public holiday ke, cuti sekolah ke, memang setiap hari pun fikir, ingat dan buat kerja yang Uni sangat suka iaitu bisnes Shaklee.


Terasa adrenalin rush gitu bila buat benda yang kita suka. Dan alhamdulillah pagi ni masuk order dari kawan hasben yang cari SET HAMIL UNTUK ISTERINYA.


Alhamdulillah. More orders to come in shaa Allah.


Jom kita berusaha untuk lebih banyak memberi dalam hidup ini. Ikhlaskan hati  😘
.


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari