2. Elak makan Vitamin C dengan gula. Ni ramai yang terlepas pandang. Kenapa tak boleh gula dan Vitamin C? 


Sebabnya gula dan vitamin C ni dalam badan kita dia guna jalan yang sama. Bila gula dan vitamin C bertembung, vitamin C akan kalah dengan gula. So macam kurang berkesan lah vitamin C yang kita dah ambil tadi. Lepas ini pastikan jarak bila nak makan vitamin C dan makanan atau minuman bergula. Walaupun makan buah juga sama, elak minum dengan air manis. 

3. Makan Vitamin C setiap hari. 

Perlu sangat kita amik Vitamin C ni setiap hari sebab badan kita manusia tak boleh hasil sendiri vitamin C. Jadi kita kena amik tiap hari. Tambah lagi kita sibuk dengan pelbagai aktiviti harian, makin cepat juga vitamin C akan hilang dari badan kita. 

4. Jangan stress atau marah!

Ni saja nak tambah,bila kita stress atau marah paras vitamin C cepat hilang atau musnah dalam badan kita. So lepas ni jika korang selalu rasa stress atau marah rajin-rajinlah makan buah atau suplemen vitamin C tiap hari. Bahaya kurang vitamin C ni. Boleh baca tanda badan kita kurang Vitamin C.

5. Jangan makan Vitamin C dengan kafein. 

Ok ni penting juga. Tau ramai peminat kafein. Tapi pastikan kita jarakkan masa bila nak amik Vitamin C dengan air kafein. Nanti kurang penyerapan Vitamin C macam rugi pulak.